Повече от 500 000 украинци са били депортирани в отдалечени региони

...
Повече от 500 000 украинци са били депортирани в отдалечени региони
Коментари Харесай

Зеленски: Русия депортира повече от 500 000 украинци

Повече от 500 000 украинци са били депортирани в отдалечени райони на Руската федерация. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. Той направи изказването по време на послание към исландския парламент, съобщи " Укринформ ".

" Повече от 500 000 наши хора към този момент са депортирани в Русия. Те бяха принудени да отидат там. Всичко им е взето. Взети са персонални документи. Остават без никакви средства за връзка. Изпращат се в отдалечени региони на непознати земи, отдалечени райони на Русия. Там се опитват да асимилират силите на 500 000 депортирани хора ", сподели президентът.

Зеленски акцентира, че това е голям брой, който за съпоставяне надвишава общото население на Исландия.

Както заяви " Укринформ ", базирайки се на изказването на комисаря на Върховната Рада (парламента) по правата на индивида Людмила Денисова, съветските сили към този момент са депортирали към 1 милион украинци, от които 182 000 са деца.

Припомняме, че Русия от своя страна заяви в края на април за евакуирани над 1 млн. души. Но съветските управляващи настояват, че това е непринудено решение на хората и се получават доста молби за леговище в Русия. 

Според Москва, към 27 април са били получени 2 753 625 молби от 2 132 обитаеми места на Украйна с претенции за евакуация в Руската федерация, Донецката и Луганската национални републики, както и в териториите на Запорожка, Николаевска, Харковска и Херсонска области, следени от съветски въоръжени сили.

Също по този начин, през днешния ден не престават усилията за евакуация на цивилни от украинския Мариупол. 

Смята се, че към 200 цивилни към момента се крият в бункери в завода. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че би трябвало да се направи всичко, с цел да " изкарат хората от тези пъклен пейзажи ".

В Мариупол продължава блокадата на завода " Азовстал ", а трети ден продължава и обновеният взлом на съветските войски за преодоляване на територията на завода. Вчера заместник-командирът на батальона " Азов " Святослав Паламар, който се намира в подземията на стоманодобивния цех с видеообръщение, прикани президента Володимир Зеленски и международната общност за евакуация на цивилните и грижа за ранените военни, " умиращи в ужасна мъка от незадоволително лекуване ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР